CUET English Chapter-Tenses

  • Board
    CBSE
  • Textbook
    NCERT
  • Class
    Class 12
  • Subject
    English
  • Chapter
    CUET English Chapter-Tenses
  • Chapter Name
    Chapter-3 Tenses
  • Category
    CUET (Common University Entrance Test) UG

CUET English Practice Questions from Language Section IA Chapter-Tenses

Find MCQ Based questions for CUET English Language Section IA Chapter-Tenses. All the important questions from CUET English Tenses are covered with proper explanations of each and every question. 

CUET English Practice Questions Chapter-Tenses Set-1

English - Tenses

1. Its high time that

a) he started taking charge of things.

b) he had started taking charge of things.

c) he will be started taking charge of things.

d) he starts taking charge of things.

Answer:

(d)

Simple present tense is used to express a routine action.

2. At the party,

a) she was blowing her own trumpet.

b) she is blowing her own trumpet.

c) she has been blowing her own trumpet.

d) she had been blowing her own trumpet.

Answer:

(a)

Past Continuous tense is used to indicate an action that was in continuity at some time in the past.

3. Anybody who finds the culprits,

a) was being rewarded.

b) shall be rewarded.

c) will have been rewarded.

d) are rewarded.

Answer:

(b)

Future continuous tense is used here to indicate an action that will take place in the due course of time.

4. Finally, our hard work

a) is paid off.

b) was being paid off

c) has paid off.

d) will have paid off.

Answer:

(c)

Present Perfect tense is used here to explain an action that has recently been completed.

5. Throughout my holidays, I never

a) wasted even a single moment.

b) wasting a single moment.

c) had been wasting a single moment.

d) will have been wasting a single moment.

Answer:

(a)

Simple past tense is used to indicate an action that took place in the past.

6. The day I get my first job,

a) I throw a party.

b) I was throwing a party.

c) I will throw a party.

d) I have been throwing a party.

Answer:

(c)

Simple future tense is used here to explain an action that is assumed to take place in the near future.

7. He will not be able to come as

a) he was running temperature.

b) he is running temperature.

c) he runs temperature.

d) he will be running temperature.

Answer:

(b)

Present continuous tense is used to explain an action that started some time back but is still going on.

8. Sania Mirza has bright chances of winning this time as

a) she had been winning last time also.

b) she had won last time also.

c) she will have been winning last time also.

d) she has won last time also.

Answer:

(b)

Past Perfect tense is used to express an action which was completed by a certain time in the past.

9. By the time the results are declared,

a) they had applied for a job.

b) they will apply for a job.

c) they will have applied for a job.

d) they have applied for a job.

Answer:

(c)

Future perfect tense is used to denote an action that is expected to be completed by a specific time in future.

10. They did not show great results in the terminals but

a) they are working hard since then.

b) they will work hard since then.

c) they were working hard since then.

d) they have been working hard since then.

Answer:

(d)

Present perfect continuous tense is used to explain an action that has finished but whose outcome still persists.

11. By the time you arrive,

a) I will have been leaving for the airport.

b) I leave for the airport.

c) I had left for the airport.

d) I have been leaving for the airport.

Answer:

(a)

Future Perfect Continuous tense is used to express an action that has been in progress over a period of time and will end in future.

12. You don’t have to write another application if

a) he was already writing it.

b) he has already written it.

c) he will be already written it.

d) he had been already writing it.

Answer:

(b)

Present Perfect tense is used here to explain an action that has recently been completed.

13. I have recently shifted here,

a) I am living in Delhi before.

b) I will have lived in Delhi before.

c) I had been living in Delhi before.

d) I have been living in Delhi before.

Answer:

(c)

Past Perfect Continuous tense is used to explain an action that started before a certain time in the past and continued up to that time.

14. Till the time Ravi gets up,

a) I had left for work.

b) I was leaving for work.

c) I have left for work.

d) I will have left for work.

Answer:

(d)

Future perfect tense is used to denote an action that is expected to be completed by a specific time in future.

15. The entire audience participated

a) and will be showing enthusiasm.

b) and shows enthusiasm.

c) and showed enthusiasm.

d) and has been showing enthusiasm.

Answer:

(c)

Simple past tense is used to indicate an action that took place in the past.

16. Till now they

a) had been dealing quite well with the situation.

b) have been dealing quite well with the situation.

c) will be dealing quite well with the situation.

d) are dealing quite well with the situation.

Answer:

(b)

Present perfect continuous tense is used to explain an action that has finished but whose outcome still persists.

17. For details,

a) there is an option.

b) there will have been an option.

c) there has been an option.

d) there had been an option.

Answer:

(a)

Simple present tense is used to express a routine action.

18. All of us got delayed as

a) the traffic moves very slowly.

b) the traffic will be moving very slowly.

c) the traffic will move very slowly.

d) the traffic was moving very slowly.

Answer:

(d)

Past Continuous tense is used to indicate an action that was in continuity at some time in the past.

19. Only if you accompany me,

a) I visit the trade fair.

b) I had been visiting the trade fair.

c) I will visit the trade fair.

d) I will have been visiting the trade fair.

Answer:

(c)

Simple future tense is used here to explain an action that is assumed to take place in the near future.

20. Now its too late, she

a) must had gone by now.

b) must have gone by now.

c) must gone by now.

d) must had been going by now.

Answer:

(b)

Present Perfect tense is used here to explain an action that has recently been completed.

21. When you entered,

a) the match had just finished.

b) the match has just finished.

c) the match will have just finished.

d) the match finishes.

Answer:

(a)

Past Perfect tense is used to express an action which was completed by a certain time in the past.

22. Take your father’s advice,

a) it had helped you in the future.

b) it had helped you in the future.

c) it helps you in the future.

d) it will help you in the future.

Answer:

(d)

Simple future tense is used here to explain an action that is assumed to take place in the near future.

23. You must go for it,

a) it was a once in a lifetime opportunity.

b) it had been a once in a lifetime opportunity.

c) it is a once in a lifetime opportunity.

d) it will have been a once in a lifetime opportunity.

Answer:

(c)

Simple present tense is used to express a routine action.

24. This monument

a) is built in the 18th century.

b) was built in the 18th century.

c) had built in the 18th century.

d) has been built in the 18th century.

Answer:

(b)

Simple past tense is used to indicate an action that took place in the past.

25. I can get your work done and

a) I will be taking the car tomorrow.

b) I have taken the car tomorrow.

c) I have been taking the car tomorrow.

d) I will have taken the car tomorrow.

Answer:

(a)

Future continuous tense is used here to indicate an action that will take place in the due course of time.

CUET English Practice Questions Chapter-Tenses Set-2

26. Don’t play loud music as

a) he had been studying for his examination.

b) he was studying for his examination.

c) he is studying for his examination.

d) he has studied for his examination.

Answer:

(c)

Present continuous tense is used to explain an action that started some time back but is still going on.

27. Till the time their leader was replaced,

a) the party members had been working peacefully.

b) the party members are working peacefully.

c) the party members will work peacefully.

d) the party members work peacefully.

Answer:

(a)

Past Perfect Continuous tense is used to explain an action that started before a certain time in the past and continued up to that time.

28. I have not had anything as

a) I will be busy since morning.

b) I am busy since morning.

c) I have been busy since morning.

d) I was busy since morning.

Answer:

(c)

Present Perfect tense is used here to explain an action that has recently been completed.

29. I did not watch the movie

a) as I had been hearing a lot of criticism.

b) as I had heard a lot of criticism.

c) as I hear a lot of criticism.

d) as I will be hearing a lot of criticism .

Answer:

(b)

Past Perfect tense is used to express an action which was completed by a certain time in the past.

30. Even before she came to India,

a) she is familiar with the Indian culture.

b) she will have been familiar with the Indian culture.

c) she was familiar with the Indian culture.

d) she will be familiar with the Indian culture.

Answer:

(c)

Simple past tense is used to indicate an action that took place in the past.

31. Ram

a) is serving the Indian army since 1990.

b) will be serving the Indian army since 1990.

c) had served the Indian army since 1990.

d) has been serving the Indian army since 1990.

Answer:

(d)

Present perfect continuous tense is used to explain an action that has finished but whose outcome still persists.

32. Somehow I

a) have never liked the taste of pizza.

b) have never like the taste of pizza.

c) will have never liked the taste of pizza.

d) had never been liking the taste of pizza.

Answer:

(a)

In Present Perfect tense we always use the Past Participle.

33. By the time he returns from America,

a) his sons were grown up into fine gentlemen.

b) his sons are grown up into fine gentlemen.

c) his sons had grown up into fine gentlemen.

d) his sons will have grown up into fine gentlemen.

Answer:

(d)

Future perfect tense is used to denote an action that is expected to be completed by a specific time in future.

34. He

a) was washing his dirty linen in public.

b) is washing his dirty linen in public.

c) washes his dirty linen in public.

d) had been washing his dirty linen in public.

Answer:

(c)

Simple present tense is used to express a routine action.

35. The panel conveniently

a) will be deviating from the topic of discussion.

b) deviated from the topic of discussion.

c) deviates from the topic of discussion.

d) will have been deviating from the topic of discussion.

Answer:

(b)

Simple past tense is used to indicate an action that took place in the past.

36. I promised my brother that

a) I will take him out for a movie.

b) I have been taking him out for a movie.

c) I take him out for a movie.

d) I took him out for a movie.

Answer:

(a)

Simple future tense is used here to explain an action that is assumed to take place in the near future.

37. Everyday before leaving from the house,

a) she always had been checking all the doors.

b) she always checks all the doors.

c) she always will have been checking all the doors.

d) she will be checking all the doors.

Answer:

(b)

Simple present tense is used to express a routine action.

38. They changed their mind at the last moment,

a) otherwise they are planning to go.

b) otherwise they will planning to go.

c) otherwise they had planning to gone.

d) otherwise they had been planning to go.

Answer:

(d)

Past Perfect Continuous tense is used to explain an action that started before a certain time in the past and continued up to that time.

39. It has been four months since

a) the last time I am gone for a haircut.

b) the last time I will have gone for a haircut.

c) the last time I had gone for a haircut.

d) the last time I have been going for a haircut.

Answer:

(c)

Past Perfect tense is used to express an action which was completed by a certain time in the past.

40. By the end of this year,

a) I lived here for five years.

b) I have lived here for five years.

c) I will be living here for five years.

d) I will have been living here for five years.

Answer:

(d)

Future Perfect Continuous tense is used to express an action that has been in progress over a period of time and will end in future.

41.You can leave if you wish to but

a) he stays back.

b) he had been staying back.

c) he will be staying back.

d) he will have stayed back.

Answer:

(c)

Future continuous tense is used here to indicate an action that will take place in the due course of time.

42. Priya

a) has been learning French for the last one year.

b) will be learning French for the last one year.

c) had been learnt French for the last one year.

d) learns French for the last one year.

Answer:

(a)

Present perfect continuous tense is used to explain an action that has finished but whose outcome still persists.

43. Every Monday my Dad

a) takes me to attend dance classes.

b) has taken me to attend dance classes.

c) had taken me to attend dance classes.

d)was took me to attend dance classes.

Answer:

(a)

Any action taken habitually is always in the Simple Present Tense.

44. My friend

a)comes to my house occasionally.

b) had come to my house occasionally.

c) have come to my house occasionally.

d) has come to my house occasionally.

Answer:

(a)

The simple present tense is used to show how often something happens with adverbs of frequency -always, usually, often, sometimes, occasionally, seldom, rarely, never, etc...

45. The scientists have predicted that

a) there was another volcanic eruption.

b) there is another volcanic eruption.

c) there had been another volcanic eruption.

d) there will be another volcanic eruption.

Answer:

(d)

Future continuous tense is used here to indicate an action that will take place in the due course of time.

46. The victim succumbed to his injuries before

a) the ambulance was called.

b) the ambulance is called.

c) the ambulance will be called.

d) the ambulance has been called.

Answer:

(a)

Simple past tense is used to indicate an action that took place in the past.

47. I would not repeat it. I

a) had learnt from my mistakes.

b) am learning from my mistakes.

c) have learnt from my mistakes.

d) will have learnt from my mistakes.

Answer:

(c)

Present Perfect tense is used here to explain an action that has recently been completed.

48. When the time came,

a) I have saved enough money.

b) I had saved enough money.

c) I am saving enough money.

d) I will save enough money.

Answer:

(b)

Past Perfect tense is used to express an action which was completed by a certain time in the past.

49. For the next week’s event, they

a) called professional dancers.

b) will have been calling professional dancers.

c) will be calling professional dancers.

d) were calling professional dancers.

Answer:

(c)

Future continuous tense is used to denote an action that will take place in the due course of time.

50. Avoid going out today as

a) the roads are blocked due to excessive rain.

b) the roads will blocked due to excessive rain.

c) the roads were being blocked due to excessive rain.

d) the roads was blocked due to excessive rain.

Answer:

(a)

Simple present tense is used to express universal truth/phenomena/to express a fact that holds true at present.